Boloňská omáčka s mletým masem

boloňská omáčka s mletým masem
  • Čas přípravy
    30 min
  • Doba vaření
    2 hod
  • Porce
    6
  • Celkový čas
    2 hod 30 min

Jedna z nejoblíbenějších omáček k těstovinám je právě boloňská omáčka. Rajčatová omáčka s kořenovou zeleninou a plnou chutí masa si získá nejednoho strávníka.

Boloňská omáčka s mletým masem je klasika, kterou se popravdě bojím objednávat si v restauracích. Je to z toho důvodu, že v tom lepším případě se jedná o mdlou kyselou červenou hmotu s minimem masa a v tom horším případě je to polotovar ze skla. Zapomeňme na polotovary a pojďme si připravit poctivou boloňskou omáčku, které v Itálii neřeknou jinak než ragú alla Bolognese.

Ještě než začneme, tak si řekneme něco k ingrediencím. Doporučuji vždy používat rajčatovou passatu nebo loupaná rajčata. Čerstvá rajčata je vždy potřeba spařit a oloupat a obsahují hodně vody. Do základu lze přidat 100 g kostiček pancetty nebo slaniny. Bílé víno lze vynechat a vývar také, maso dostatečně propůjčí dlouhým dušením chuť omáčce. Hovězí maso lze nahradit mixem (vepřové-hovězí) nebo vepřovým masem, ale nejvýraznější chuti dosáhnete se samotným hovězím masem. Místo řapíkatého celeru lze použít kořen petržele nebo kořen celeru. Bílé víno lze zaměnit za červené nebo ho vynechat. Cukr není nutný, ale krásně vyváží kyselost rajčat, použijte ho podle chuti.

Suroviny na boloňskou omáčku s mletým masem

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce másla
  • 1 větší cibule
  • 2-3 střední mrkve
  • 2 natě řapíkatého celeru
  • 3 stroužky česneku
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 300 ml bílého vína
  • 1 malý rajský protlak
  • 500 g rajčatové passaty
  • 3 lžíce italských bylinek (rozmarýn, tymián, bazalka)
  • 1 bobkový list
  • 2 kuličky nového koření
  • 300 ml hovězího vývaru
  • 2-3 lžíce cukru
  • sůl, černý pepř
  • sýr na posypání
  • těstoviny k podávání

TIP: Nejčastější volba těstovin budou jistě špagety, ale doporučuji vyzkoušet tagliatelle (ploché nudle), které jsou s boloňskou omáčkou s mletým masem naprosto vynikající.

Boloňská omáčka s mletým masem krok za krokem

  1. Ve větším hrnci zahřejte olej s máslem a začněte restovat cibuli nakrájenou na kostičky. Cibuli nechte zprůhlednět a poté přidejte na malé kostičky nakrájenou mrkev a řapíkatý celer. Restujte dalších pár minutek a ke konci prolisujte k zelenině česnek.
  2. Nyní přidejte maso, osolte ho, opepřete a vařečkou ho rozdělujte na malé kousky. Maso orestujte do ztmavnutí, aby bylo hotové. Poté přilijte víno a nechte ho zredukovat (odpařit). Po odpaření vmíchejte rajský protlak a dobře promíchejte. Po 3 minutkách přidejte passatu, italské bylinky i divoké koření (bobkáč, nové koření). Podlijte vývarem, snižte plamen a duste pod pokličkou alespoň 2 hodiny.
  3. Ke konci dušení, můžete dát vařit těstoviny do osolené vroucí vody. Vařte podle návodu na obalu. Zvolte špagety a nebo ještě lépe tagliatelle. Po slití těstoviny neproplachujte studenou vodou, ale vmíchejte lžíci olivového oleje.
  4. Hotovou omáčku dochuťte solí, pepřem a italskými bylinkami. Buďto použijte směs namíchaných bylinek nebo poměr bylinek podle sebe. Doporučuji omáčku dosladit cukrem, ale volbu nechám na vás. Pokud je omáčka málo hustá, nechte ji bez pokličky probublávat do zhoustnutí.
  5. Hotové těstoviny podávejte s porcí omáčky a ideálně posypte sýrem. Nejčastější volba je parmazán nebo pecorino, ale nic nezkazíte třeba goudou, pokud ji máte radši. Důležité je vždy jídlo přizpůsobit své vlastní chuti. 🙂

TIP: Tato boloňská omáčka je naprosto skvělá volba i při přípravě lasagní.

Chutnala vám boloňská omáčka s mletým masem? Vyzkoušejte také:

Suroviny

Boloňská omáčka s mletým masem

    Mohlo by se vám líbit

    Napište komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.